Kuvaus

Lasten Lumipäivät on osa Suomen Hiihtoliiton Lumilajit Liikuttavat -kokonaisuutta. Lumipäivillä liikutaan sukset jalassa temppuillen, pelaillen, leikkien – maastohiihtoon ja mäkihyppyyn hauskalla tavalla tutustuen. Lasten Lumipäivät -kiertueen järjestää Suomen Hiihtoliitto yhdessä suomalaisten lumilajiseurojen, kuntien ja oppilaitosten sekä yhteistyökumppaneiden kanssa. Lasten Lumipäivien kiertue järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2015 ja siitä alkaen se on ollut Suomen Hiihtoliiton kärkituote lasten liikuttamiseen. Kaudella 2021-2022 kiertue vieraili yhteensä 22 paikkakunnalla tavoittaen yli 11 000 kävijää.

Lasten Lumipäivillä liikutetaan aamu- ja iltapäivisin tapahtumapaikkakunnan koululaisia (luokat ilmoittautuvat mukaan). Iltaisin ja viikonloppuisin tapahtuma on avoinna kaikille paikkakunnan perheille. Osallistuminen on aina maksutonta.

Sponsoroinnin suunnittelu

Sponsoroinnin konkreettisena tavoitteena oli mahdollistaa Lasten Lumipäivien kiertueen toteutuminen niin, että se on kaikille osallistujille maksutonta. Hiihtoliiton perustoiminnan budjetti ei taipuisi näin massiivisen kiertueen toteuttamiseen ilman kumppanirahoitusta.  Kun sponsorointia kohdistetaan lapsiin ja nuoriin, on pohdittava tarkkaan, millaisia yhteistyökumppaneita voidaan ja halutaan ottaa mukaan. Kuitenkin iso joukko valveutuneita yrityksiä ymmärtää lasten liikunnan tärkeyden ja haluaa olla mahdollistamassa sitä, joten tavoite oli löytää nämä tahot.

Toteutus

Lasten Lumipäivät on raikas, hyvän mielen tapahtuma, joka soveltuu kaikille taitotasosta riippumatta. Lumipäivillä ei mennä tiukissa kisatrikoissa, vaan jokainen saa tulla mukaan juuri sellaisena kun on - tavoite on pitää hauskaa suksilla temppuillen, hypellen ja pelaillen. Tätä sanomaa tuodaan esiin kaikissa Lumilajit Liikuttavat -toiminnoissa, markkinoinnissa ja viestinnässä - myös tapahtumasponsoreiden välityksellä. Kauden aikana kumppanit olivat mukana toiminnoissa monin eri tavoin. Tässä muutamia esimerkkejä:

Atria

Atria oli mukana mahdollistamassa Lasten Lumipäivien kiertuetta. Lisäksi Atria tarjosi kaikille osallistuneille lapsille makkarat tapahtuman yhteydessä. Helsinki Ski Weeks -tapahtuman yhteydessä Atria lainasi tapahtumaan yhteensä 60 paria hiihtovälineitä, jotka oli brändätty Atrian logoilla. Lumipäivien suksitemppurata oli brändätty Hiillos-lenkki -nimellä. Rata suunniteltiin käyttäen Atrian toimittamia mainoselementtejä.

Europcar

Europcar oli mukana mahdollistamassa kiertuetta. Lisäksi kiertueen pakettiauto tuli Europcarilta ja se oli luonnollisesti teipattu Europcarin ja Lasten Lumipäivien värein ja logoin. Mäkihyppypisteellä käytetyt vihreät kypärät tulivat myös Europcarilta ja ne oli brändätty Europcarin logoilla.

S-Pankki

S-pankki oli mukana mahdollistamassa kiertuetta. S-pankki kutsui aktiivisesti omaa henkilöstöään mukaan eri paikkakuntien tapahtumiin ja teki tapahtumaa tunnetuksi omille verkostoilleen.

Pihlajalinna

Pihlajalinna oli mukana mahdollistamassa tapahtumaa. Lisäksi Pihlajalinna oli näyttävästi esillä Ruka Nordicin tapahtumassa, jossa Pihlajalinnan teltasta jaettiin Lasten Lumipäivien osallistujille ja kisavieraille lämmintä mehua.

Audi

Audi oli mukana mahdollistamassa kiertuetta. Audi toimitti tapahtumaan lippuja, joita käytettiin muun muassa temppuradan rajaamiseen ja tarkkuuspisteen ”sakkoringin” tekemiseen.

Sponsoroinnin onnistumisen arviointi

Sponsoroinnin avulla mahdollistettiin 22 paikkakunnan Lasten Lumipäivien kiertue ja yli 11000 henkilön osallistuminen lumileikkeihin suksilla. Talven aikana liikutettiin tuhansia koululaisia ja satoja perheitä. Lumilajit Liikuttavat -konseptin avulla myös aktivoitiin satoja opettajia järjestämään innostavia hiihtotunteja oppilailleen. Sponsoroinnin avulla mahdollistettiin hiihtämistä niille, joilla ei ollut välineitä omasta takaa.

Sponsoroinnin avulla Lasten Lumipäivät oli jälleen näyttävä tapahtumakokonaisuus kiertuekoordinaattoreineen, kiertueautoineen ja tapahtumaelementteineen. Kiertue sai isoa kiitosta opettajilta (palautekyselyissä suositteluaste 8,8 / 10) ja ilmoittautumiset täyttyivätkin koululaistapahtumiin aina vauhdilla. Vaikka muutamalta peruutukselta ei kauden 21-22 kiertueella säästytty (alkuperäisessä kalenterissa oli 25 tapahtumapaikkakuntaa), oli kauden 2021-2022 Lumipäivien kiertue erinomaisesti onnistunut haastavien koronavuosien jälkeen.