Kävin keskustelua erään suomalaisen brändin tuotepäällikön kanssa uusista sosiaalisista verkkoympäristöistä ja niiden markkinointimahdollisuuksista. Innostuksen sijaan ihmisten uudet suosikit herättivät tuskaa. "Taas ne pääsee karkuun..."

Somen alkuajoista asti on puhuttu pushista ja pullista sekä sisällöstä ja sen roolista, mainontakin julistettiin kuolleeksi jo aikaa sitten. Todellisuudessa sisältöön ja sen laatuun oli edelleen mahdollista suhtautua kevyesti, sillä näkyyvyyttä pystyi yhä ostamaan rahalla.

Mikä sitten on muuttunut? Some itse, käyttäjien äänestämänä.

Uusista verkkoympäristöistä voittajiksi ovat nousseet ne, joissa kuluttajat itse määrittelevät kenen sisältöjä seuraavat ja joissa ostettu mainonta on hyvin rajattua tai olematonta. Ne ovat kuin pitkää imagojonoa ylläpitävä kaupungin kuumin uusi yökerho: Jos kuka tahansa pääsisi sisään heittämällä portsarille sopivan summan rahaa, hiipuisi sen suosio nopeasti.

Näihin ympäristöihin ei välttämättä haluta lainkaan ulkopuolisia eikä mainostajia, vaikka heitä olisi jonossa käsi lompakolla. Ihmiset haluavat pyöriä paikoissa, joissa he kokevat olevansa omiensa joukossa, eivätkä joudu naapuripöydän rasittavan jankuttajan ahdistelemaksi.

Miten sitten pääset jonon ohi tuohon kuppilaan, jos avoin lompakko ei enää riitä? Sinulla on kaksi vaihtoehtoa – Hengata sellaisten tyyppien kanssa, joiden seurassa se onnistuu tai olla itse niin mielenkiintoinen, että nostat paikan arvoa.

Toimiva keino päästä käsiksi uusiin verkkopalveluihin onkin kaupallinen yhteistyö: brand ambassadorit, spokespersonit, sponsorointi ja co-branding. Mielenkiintoiselta brändiltä voidaan odottaa mielenkiintoista sisältöä ja vastavuoroisesti mielenkiintoiset sisällöt rakentavat brändistä mielenkiintoista. Simppeliä.

Aidosti onnistuneessa kaupallisessa yhteistyössä osapuolet jakavat saman kohderyhmän sekä samat arvot, eli viihtyvät luontevasti samassa seurueessa ja samalla klubilla. Yhteistyön ja sen hyödyntämisen pitää rakentaa kummankin imagoa sekä tukea kummankin tavoitteita. Näin sisällöstä saadaan uskottavaa sekä kiinnostavaa ja kummankin osapuolen motivaatio ottaa sopimuksesta kaikki hyöty irti säilyy korkealla. Simppeliä tämäkin.

Brand ambassadorin ja brändin välinen yhteistyö mahdollistaa jalkautumisen yhteisen kohderyhmän pariin luonnollisella, kiinnostavalla tavalla. Mahdollistamalla yleisöä kiinnostavalle hahmolle yleisöä kiinnostavien asioiden tekemistä, tulee myös sinusta kiinnostava. Voimme myös tarjota kuluttajille positiivisia muistoja jättäviä Money can´t buy –elämyksiä: fanitapaaminen, unohtumaton otteluilta, crowdsurffaus kumiveneellä kesäfestareilla, livechat idolin kanssa, albumin snipetti, sneak peak tulevaan leffaan…

Aidolla brändien ja sanansaattajien välisellä yhteistyöllä luodaan puheenaiheita suljettuihin ympäristöihin ja tarjotaan kuluttajalle aito motiivi seurata ja jakaa sisältöä. Edelleen suhteellisen simppeliä.

Rahalla edelleen saa, mutta se pitää laittaa oikeaan taskuun.

Miksi tätä sitten eivät kaikki tee?

En tiedä.

Tomi Koivulehto

Tomi Koivulehto on toiminut mainosalalla vuosituhannen vaihteesta ja toimii tällä hetkellä toimitusjohtajana mainostoimisto Radikal Helsingissä.