Kuvaus

Valio Akatemia® ohjelma tukee lasten ja nuorten liikuntaa ja hyvinvointia. Ohjelma edistää suomalaisten perheiden hyvinvointia ja auttaa tekemään lasten ja nuorten unelmista totta jakamalla raha-, ravitsemus-, tuote- ja tapahtumastipendejä. Valio Akatemia® jakaa vuosittain jopa 120 000 euron edestä erilaisia stipendejä.
Stipendiä voivat hakea kaikki alle 18-vuotiaat liikunnasta innostuneet yksilöurheilijat, joukkueet ja koululaisryhmät ympäri Suomen. Tahdomme auttaa stipendiensaajia harrastuksissa aidosti eteenpäin. Motivaatio, tekemisen meininki, yhteisöllisyys ja ravitsemuksellinen näkökulma merkitsevät stipendiaattivalinnoissa.
Valio Akatemia® on osa Valion vastuullisuusohjelmaa.
Valio Akatemia ohjelma on täyttänyt juuri 10 vuotta. Pitkäjänteisyys, ja ruohonjuuritaso ovat tämän sponsoroinnin onnistumisen kulmakivet.
Ohjelman kummeina toimivat Kerttu Niskanen, Joel Pohjanpalo, Topi Raitanen ja Real Skifi.
Ohjelma jatkaa edelleen toimintaansa.

Sponsoroinnin suunnittelu

Valio Akatemia® perustettiin vuonna 2013. Sponsoroinnissa haluttiin pirstaloitumisesta pois, jotta vaikuttavuutta ja Valio brändin rakennusta pystyttäisiin tukemaan paremmin. Sponsoroinnista puuttui selkeä suunta ja suunnitelma, kokonaisuus, joka luo jotain suurempaa. Sponsoroinnille lähdettiin rakentamaan kattoteemaa ja konseptia, jota kaikki toimenpiteet tukevat. Haluttiin korostaa vastuullisuutta, paikallisuutta, tehdä konkreettisia toimenpiteitä yhteiskunnan hyväksi ruohonjuuritasolla, joka jättää kuluttajiin vahvan tunnejäljen.

Kattoteemoiksi valittiin lasten ja nuorten liikunnan tukeminen, ravitsemuksellisen tiedon jakaminen ja perheiden hyvinvoinnista huolehtiminen. Päätettiin luoda Valio Plus Akatemia™ ohjelma, joka vuoden kuluttua nimettiin ytimekkäämmin Valio Akatemia® ohjelmaksi. Sponsoroinnin toimet kanavoitiin Valio Akatemia® ohjelmaan. Ammattiurheilijoiden sponsorointia jatkettiin ja heidät sidottiin ohjelman esikuviksi; kummeiksi. Muista sponsorointikohteista luovuttiin sopimusten päättymisten myötä. Ohjelmaan luotiin neljä erilaista stipendimuotoa; rahallinen, tuote, ravitsemus ja tapahtuma.

Sponsorointia alettiin mitata tehokkaammin; Valion imagoseurannan kautta, Sponsor Insightin Sponsor trackerin kautta tunnettuuden kehitystä ja kummiurheilijoiden vaikutusta, Valio Plus™ maidon käyttäjämääriä ja ostofrekvenssiä sekä mediaosumien seurantaa.
Vuodelle 2022 asetettiin tavoitteeksi 1 500 stipendihakemusta ja Sponsor Trackerin tunnettuus 35 % väestö 18-29v.

Toteutus

Valio Akatemia on osa Valion vastuullisuusohjelmaa. Kerromme ohjelmasta osana yrityksen vastuullisuusviestintää ja vastuullisuustekoja.

Stipendihaun aikana pyörii mediakampanja, pääasiassa sosiaalisessa mediassa sekä kummiurheilijoiden kaupallisen yhteistyön nostoina. Lisäksi Valion omat kanavat viestivät hausta. Teemme myös mediaviestintää hausta. Stipendiaattien valintojen ollessa valmiina, teemme viestintää vahvasti myös alueellisesti Suomessa, ja tämä toimii. Kunkin alueen lehdet nostavat oman alueen stipendiaatteja esille ja stipendiaatit saavat näin alueellista näkyvyyttä ja arvostusta.

Olemme olleet monta vuotta kumppanina Urheilugaalassa, jossa kumppanuutemme näkyy Valio Akatemia® ohjelman kautta. Tarjoamme lapsille ja nuorille ikimuistoisen ja ainutlaatuisen gaalaelämyksen. Jaamme gaalassa erikoisstipendin, jonka sen vastaanottaja pääsee pokkamaan päälavalla urheiluväen edessä. Tuomme punaiselle matolle stipendiaatteja esiintymään ja jaamme katsomolippuja.

Haluamme stipendien lisäksi jakaa ja mahdollistaa muita unohtumattomia elämyksiä ja kohtaamisia kummiurheilijoiden kanssa. Järjestämme vuosittain liikuntaleirin ko. vuoden stipendiaateille. Tapahtumaan tulee myös kummiurheilijoita paikalle. Stipendiaateille mahdollisestaan osallistumisia mainoskuvauksiin tai muihin tilaisuuksiin osallistumista, mahdollisuuksien mukaan.

Kummiurheilijat vierailevat tapahtumissamme, tehtaillamme, osallistuvat stipendiaattivalintoihin, stipendienjakotilaisuuksiin, sekä tuovat ohjelmaa esiin omissa sosiaalisen median kanavissaan kaupallisin yhteistöin.

Sponsoroinnin onnistumisen arviointi

Stipendejä olemme kymmenen vuoden aikana jakaneet 2 880 kpl, 1,3M euron edestä. Stipendiaatit koostuvat yksilöistä ja erilaisista ryhmistä (joukkueet, seurat, koulut, kerhot, muut ryhmät), tukea saaneiden lasten ja nuorten määrä on siis valtavasti suurempi.

Valio Akatemia ohjelma on muokannut Valion vastuullisuuskuvaa monipuolisemmaksi, sosiaalisen vastuun eli lasten ja nuorten hyvinvoinnin ollessa vahvasti myös yrityksen agendalla.

Sponsorointi ja Tapahtumat Awards järjestetään Maaliskuussa 2024.

Äänestä nyt